понеділок, 7 березня 2016 р.

Лекція “Римське минуле Одещини”


15 березня 2016 р. в Одесі у приміщенні «Hub Гостиная» відбудеться лекція кандидата історичних наук, викладача Київського національного університету імені Тараса Шевченка Артема Папакіна «Римське минуле Одещини».  Маловідомим фактом є те, що у ІІ–IV ст. південь України входив до складу Римської імперії. На землях Північного Причорномор’я (сучасний південь України) у античні часи греки заснували міста-колонії, що невдовзі перетворилися на окремі держави. Ці античні держави, серед яких була Тіра (сучасний Білгород-Дністровський), зіграли важливу роль у історії регіону, будучи зв’язковою ланкою між тогочасною цивілізацією та варварським світом, сприяючи розвитку племен, що населяли більш північні території. У І ст. до Р.Х. грецькі міста-держави та навколишні землі потрапляють у сферу інтересів могутнього Риму, а потім – у залежність від Римської імперії.

Кордони Риму протягом І століття від Р.Х. просунулися впритул до Дунаю, а вже за імператора Траяна (98–117) вони поширилися на території сучасних Одеської, Херсонської, Миколаївської областей та Криму. У Тірі, зокрема, стояли гарнізони з римських легіонерів та допоміжних військ, які обороняли міста від нападу варварів у ІІ і ІІІ століттях від Р.Х. На півдні України будувалися римські фортеці, кам’яні дороги та римські лазні. Тут відбувалися гладіаторські бої, де на арені билися люди і тварини.

Відкрита лекція кандидата історичних наук, викладача Київського національного університету імені Тараса Шевченка Артема Папакіна має на меті популяризацію цього маловідомого епізоду з історії регіону. У лекції буде висвітлено обставини, за яких сучасна Одещина потрапила під владу Римської імперії, політичні і економічні зміни, що сталися у той час в регіоні, військову історію Одещини римського часу. Члени військово-історичного клубу “VEMI” продемонструють реконструкції військового одягу, спорядження, озброєння римських легіонерів, які у ІІ ст. стояли гарнізонами та ходили у походи Одещиною. Художник і історик одягу Сергій Шаменков покаже художні реконструкції воїнів регіону римського часу.

Захід відбудеться 15 березня 2016 р. о 19:00 у приміщенні «Hub Гостиная» за адресою вул. Грецька, 1а (вхід з вул. Олеші). Вхід: Free donation

3 коментарі: